اگر میخواهید یک کسب و کار منظم و مطابق استاندارد داشته باشید ( چه به صورت فیزیکی و چه به صورت آنلاین) داشتن یک مسیر مشخص برای پیروی از آن اهمیت دارد. این مسیر می تواند به وسیله خود شما طراحی شود و یا این که توسط یه فرد خبره در حوزه فعالیت شما، طراحی و معرفی شود. این موضوع تحت عنوان برنامه ریزی کسب و کار یاد می کنیم.
برنامه ریزی
برای کسب و کار خود برنامه ریزی داشته باشید. یعنی این که ((چو فردا شود فکر فردا کن)) در یک کسب و کار، یعنی محکوم به نابودی هستید.
برنامه های کسب و کار از نظر زمانی به چند دسته روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی یا سه ماهه، سالیانه و از همه مهمتر، برنامه ریزی بلند مدت یا همان برنامه استراتژیک است. تمامی این برنامه ها با برنامه کسب و کاری که قبل از شروع آن نوشته اید، همان بیزینس پلن، متفاوت است.
بیزینس پلن یا BP
برای شروع یک کسب و کار، داشتن برنامه که نشان دهنده ابعاد کسب و کار شما است، به عنوان اولین و مهمترین حرکت شروع آن کسب و کار به حساب می آید. یکی از بهترین مدل های کسب و کاری که میشود به عنوان پیش فرض از آن استفاده کرد، مدل 9 مرحله ای استروالدر میباشد که شامل بخش مشتریان، ارتباط با مشتری، کانال های ارتباطی، ارزش پیشنهادی کسب و کار شما، فعالیت های کلیدی شما، منابع کلیدی، شرکای کلیدی، جریان های درآمدی و ساختار هزینه های کسب و کار شماست. شما باید بتوانید برای تک تک این مولفه ها، پاسخی مناسب در نظر بگیرید.
این موضوع را در نظر بگیرید که به هیچ عنوان، همه نمیتوانند مشتری یک کسب و کار باشند. برای همین امر، در ابتدای مدل کسب و کار، باید بتوانید مشتریان خود و ویژگی های آن ها اعم از ویژگی های جمعیت شناختی، اخلاقی، موقعیتی و سایر را پیش بینی و مشخص کنید.
انواع برنامه های کسب و کار
برنامه روزانه:
به عنوان صاحب کسب و کار خود باید این توانایی را داشته باشید در ابتدای روز، قرارها و برنامه های قبلی آن روز را مدیریت کنید و در صورت امکان ، حداکثر بهره وری را از آن داشته باشید. استراحت و تمرکز روزانه را فراموش نکنید.
برنامه هفتگی:
قرارهای کاری و فعالیت های کسب و کار خود را از یک هفته قبل تنظیم کنید. سعی کنید آخر هر هفته، فعالیت های خود را آنالیز کنید و برای برنامه ماهانه خود یک گزارش آماده کنید.
برنامه ماهانه:
زمانی برای آنالیز کسب و کار خود و اندازه گیری بهره وری و همچنین برنامه ریزی برای ماه بعد، هدف گذاری ها و یادداشت شیوه های رسیدن به اهداف. آگاه باشید در ماه آینده چه دست آوردهایی باید داشته باشید.
برنامه سه ماهه:
چشم انداز کوتاه مدت و فصلی که باید در نظر داشته باشید هر فصل، چه تغییراتی کنید، چه چیزهایی را حذف کنید و چه چیزهایی را اضافه کنید. شاید باید یک تغییر 360 درجه انجام بدید تا بتوانید رقابت کنید.
برنامه سالانه:
یک برنامه منطقی با در نظرگرفتن جنبه های اقتصادی، رفتار مصرف کننده، تامین کنندگان و تغییرات کانال های دسترسی به مشتریان. مهم ترین موضوعی که باید در این برنامه به آن توجه کرد، فاکتوری به نام ((تورم)) است.
برای مطالعه مقاله 12 موردی که هر کارآفرین باید بداند، کلیک کنید