تدوین طرح و مدل کسب و کار
کسب و کارها از روش های گوناگونی برای رشد و توسعه خود استفاده می کنند. اما یک مفهوم کلی وجود دارد که همه کسب و کارها بر اساس آن زنده اند و آن، فروش و سودآوری است. همه برنامه ریزی های اصلی و فرعی بر پایه همین سودآوری ساخته و پرداخته می شوند.
به سندی که شامل جزئیات و برنامه های مربوط به راه اندازی و مدیریت یک کسب و کار جدید یا گسترش کسب و کار موجود است طرح کسب و کار می گوییم. این طرح، یک راهنمای جامع برای تعیین اهداف، استراتژی ها، موارد مالی، بازاریابی، عملیات و سایر جنبه های مهم کسب و کار است. بنابراین، طرح کسب و کار در واقع یک برنامه کاری برای کسب و کار است.
مدل های طرح کسب و کار، پتانسیل یک کسب وکار را برای تعیین ماهیت آن تبیین می کنند. یک مدل کسب و کار به سوالات اساسی در مورد نوع محصول و یا خدمت، مشکلی که قرار است حل کنید، نحوه حل آن و فرصت رشد در یک بازار معین پاسخ می دهد.
ایجاد و تدوین مدل کسب و کار موفق، برای هر بیزینس ضروری است، چه در حال شروع یک سرمایه گذاری جدید باشید، چه در حال گسترش به یک بازار جدید یا تغییر استراتژی ورود به بازار.
نکاتی برای ایجاد طرح کسب و کار
آنچه شما را متفاوت می کند مشخص کنید. قبل از اینکه یک طرح کسب و کار را شروع کنید، به دقت فکر کنید تا ببینید چه چیزی باعث می شود تا یک کسب و کار منحصر به فرد اول باشد.
چه چیزی منجر می شود که شما متفاوت از دیگران باشید؟ آیا درصد معینی از درآمد شما به خیریه می رود؟ آیا نام تجاری شما باعث تصوری مثبت در افکار می شود؟
به نقاط ضعف دیگر کسب و کارها توجه داشته باشید
زمانی که قصد دارید ایده های کسب و کار خود را عملی کنید، بهتر است که به خوبی به رقبای خود نگاه کنید و ببینید که آن ها در زمینه ارائه چه خدمتی ضعیف عمل کرده اند و کدام وجه از محصولشان دچار ضعف بوده. یا در چه مرحله ای از کار خود دچار ضعف شده اند؟
با درس گرفتن از رقبا می توانید طرح کسب و کار خود را به یک طرح تجاری ممتاز تبدیل کنید.
از آمار دقیق و جامع بهره ببرید
وقتی یک کسب و کار جدید و تازه کار طرح کسب و کار خود را به سرمایه گذاران ارائه می دهد، سرمایه گذار به دنبال آمارهای دقیق و مستند می شود که پشتوانه فرض ها و برنامه های اقتصادی شما در طرح باشند. آمار شما برای تعداد مشتریان، سود خالص و درآمد کلی از کجا ناشی می شود. علاوه بر این داشتن داده های آماری مثل نرخ بازگشت سرمایه و زمان لازم برای بازگشت سرمایه طرح شما را پخته و جامع جلوه خواهد داد.
برنامه ای جامع، خلاصه و دقیق برای طرح کسب و کار خود بنویسید
مدیران و سرمایه گذاران وقت و حوصله خواندن صفحات زیاد برنامه تجاری را ندارند. به جای نوشتن مقدمه های طولانی و خسته کننده پیرامون شرایط جامعه و روند بازار و…، از یک مقدمه خلاصه و واضح استفاده کنید و سریع به سراغ اصل مطلب بروید.
تنها کار نکنید
از تجارب دیگر دوستان و همکاران خود استفاده کنید، آنهایی که قبلا در حوزه کاری شما طرح تجاری نوشته اند را برای کمک پیدا کنید. نظرات و توصیه های آنها را بپرسید. استفاده از کمک دیگران طرح شما را کامل تر و بی نقص تر خواهد کرد.
اولویت هایتان را مشخص کنید
فهرستی از اقداماتی که قرار است انجام دهید تهیه و همه موارد را اولویت بندی کنید. ببینید کدام یک از این اقدامات را لازم است زودتر انجام دهید. اولویت بندی به این دلیل حائز اهمیت است که نمی شود همه ی اقدامات را یک باره در پیش گرفت، پس چه بهتر که مهم ترین ها را در صدر جدول قرار دهید.
یک طرح کسب و کار منظم و سازماندهی شده تدوین کنید
یادتان باشد شما تنها کسی نیستید که باید در مراحل مختلف به طرح کسب و کار رجوع کند. سرمایه گذاران، شرکای کاری و حتی نیروهای متخصصی که قرار است استخدام شوند، قبل از اینکه تصمیم بگیرند با شما همراه شوند باید به طرحی که تنظیم کرده اید رجوع کنند. اگر طرح تان را طوری تدوین کرده باشید که نامفهوم و به هم ریخته به نظر برسد، تأثیر نامناسبی روی خواننده خواهد گذاشت.
مدل کسب و کار چیست؟
مدل های کسب و کار، روش ها و استراتژی هایی هستند که یک کسب و کار یا سازمان برای فعالیت از آن ها استفاده می کند. این موضوع، شامل هدف، سیستم های مورد استفاده و افرادی است که با هم کار می کنند تا برای مشتریان ارزش آفرینی کنند. این اجزا می توانند رسمی یا غیر رسمی باشند. به عنوان مثال، شرکت های بزرگ بیانیه های هدف و استراتژی های تدوین شده بسیار رسمی دارند.
این کار یک چارچوب کلی، برای ساختن سیستم ها در یک کسب و کار ارائه می دهد. در نهایت، کارمندان، کسانی هستند که مدل کسب و کار را عملی می کنند و در راستای هدف سازمان، ارزش ایجاد می کنند.
تدوین مدل کسب و کار، چه کمکی به کسب و کارها می کند؟
اغلب اوقات، کارآفرینان برنامه های خود را نمی نویسند و آن را به صورت مدون درنمي آورند. در نتیجه، این طرح ها در معرض خطر عدم اجرای کامل قرار دارند. این کارآفرینان، دامنه کسب و کار خود را اغلب خود را بیش از حد گسترش می دهند. در نتیجه، این احتمال که شرکت در ماموریت خود دچار اختلاف با اعضا و اهداف شود را افزایش می دهد. برخی دیگر از کارآفرینان، مدل کسب و کار خود را در ذهن خود نگه می دارند و به ارائه محصولات با کیفیت ادامه می دهند.
مدل کسب و کار یک سازمان در گذر زمان، ناگزیر به تغییر و انطباق است. با این حال، اگر به طریقی این مدل کسب و کار، چه به صورت نوشتاری، عکس یا گرافیک کامپیوتری ثبت نشود، آن گاه ارزیابی موفقیت یا کارآمدی طرح دشوار است. این موضوع می تواند برای کارآفرینان مضر باشد، زیرا آن ها بازخورد روشنی برای یادگیری و بهبود ندارند.
همین الان شروع کنید
مقالات مرتبط
با خواندن مقالات به روز سایت بینا، مهارت های خود را در طراحی سایت افزایش دهید و همچنان در رقابت با رقبایتان، پیشتاز باشید.