شرکتهای هاستینگ زیادی وجود دارند که سرویسهای هاست را به صورت چندین پلن با ویژگیهای زیاد ارایه میدهند. این تنوع انتخاب گاه سبب میشود انتخاب هاست کار دشواری به نظر برسد. چه قصد داشته باشید اولین هاستتان را بخرید و چه به دنبال تعویض هاست خود باشید ۷ گام ساده را برای انتخاب هاست مناسب باید بردارید.
۱- پلتفورم / سیستم عامل:
اولین و مهمترین گام در انتخاب هاست وب تعیین پلتفورم مورد استفادهی وب سرور است. معمولاً انتخاب بین سیستمهای لینوکس/یونیکس و ویندوز است. انتخاب شما تا حد زیادی بر اساس وبسایتتان و تکنولوژیهای استفاده شده در طراحی آن و مورد استفادهی آن است. معمولاً وبسایتهایی که با استفاده از محصولات مایکروسافت طراحی شدهاند باید از سرورهای ویندوز استفاده کنند. برای تکنولوژیهای منبع باز باید از سرور لینوکس یا سرور ویندوزی که این قابلیتها روی آن ایجاد شدهاند استفاده کنید.
۲- ویژگیها / امکانات:
پس از انتخاب پلتفرم باید ویژگیهایی را که از هاستتان انتظار دارید تعیین کنید. برای این گام وقت بگذارید، زیرا لیست قابلیتهایی که شرکتهای هاستینگ ارایه میدهند روز به روز طولانیتر میشود و اگرچه ممکن است برخی بستههای هاست در ظاهر به هم شبیه باشند نگاه دقیقتر به این ویژگیها ممکن است نشان دهد که تفاوتها آنقدر هم که فکر میکنید کم نیست.
تنها خود شما میتوانید مطمئن باشید چه قابلیتهایی را لازم دارید اما مهمترین چیزهایی که باید به آنها توجه کنید عبارتند از:
- فضای دیسک
- پهنای باند و ترافیک
- بکاپگیری
- آپتایم
- ضمانتهای برگشت پول
- تعداد دامنهها و زیردامنهها
- دیتابیسها/پایگاههای داده (نوع و تعداد)
- تکنولوژیهای اسکریپتنویسی
- امکانات ایمیل
لیست میتواند طولانیتر باشد؛ فقط به یاد داشته باشید که هاست وب شما باید هر چه را که نیاز دارید برایتان فراهم کند.
۳- هزینه:
تنها عاملی که خیلی از افراد در تهیهی اولین هاست خود به آن توجه میکنند مبلیغی است که باید بپردازند. افراد و شرکتها دوست دارند بودجهشان را به بهترین شکل هزینه کنند و بیشتر پلنهای هاست در ظاهر بسیار به هم شبیهند. گاهی خوشاقبالید و هاست خوبی گیرتان میآید اما اغلب این گونه انتخاب هاست عواقب ناخوشآیندی دارد.
انتخاب هاست تنها بر اساس قیمت به دنبال دردسر رفتن است. به خاطر داشته باشید که هزینهی هاست وب شما تنها هزینهی ماهانه یا سالانهای که میپردازید نیست. به هزینههای دیگر هم فکر کنید. به مشتریهایی فکر کنید که به خاطر سرعت پایین یا در دسترس نبودن وبسایتتان قید داد و ستد با شما را زدهاند. ممکن است کاهش داونتایم، پهنای باند اضافه، هزینههای نصب و راهاندازی، هزینههای فعالسازی امکانات اضافه و… به هزینهی ثابتی که ماهانه یا سالانه برای هاستتان میپردازید اضافه شود.
۴- خدمات مشتریان:
نحوهی خدماترسانی به مشتریان یکی از جنبههای انتخاب هاست است که اغلب تا وقتی که کار افراد به این بخش از فعالیت شرکت هاستینگشان نیفتاده به آن بیتوجهند. فکر کنید که در موقعیت حساسی مشکلی در سرویس هاستتان پیش آمده و باید به سرعت رفع شود. اما همان شرکتی که در موقع فروش هاستشان به شما خیلی مشتریدوست و کاردرست به نظر میآمد و در دریافت پول شما خوب به شما کمک میکرد حالا که به کمکشان نیاز دارید پیدایشان نیست. اگر در انتخاب هاست دقت نکنید ممکن است سر بزنگاه مشتری عزیاخزتان به علت مشکل وبسایتتان از دستتان برود.
مطمئناً نباید به چیزی کمتر از پشتیبانی ۲۴ساعته در تمام ایام هفته و در کل سال راضی شوید، وبسایت شما باید همیشه فعال و در دسترس باشد و اگر مثلاً شرکت هاستینگ شما در تعطیلات به مشکلات شما رسیدگی نکند ممکن است در زمان مشکل نتوانید از کسی کمک بگیرید. اما در این مورد تنها به ادعای شرکت هاستینگ اکتفا نکنید؛ همهی شرکتها ادعای پشتیبانی ۲۴ ساعته و همهروزه دارند اما همه به این ادعایشان کاملاً پایبند نیستند. شاید بهتر باشد خودتان این ادعا را امتحان کنید و در ساعتهای متفاوت با آنها تماس بگیرید یا درخواست پشتیبانی بفرستید تا مطمئن شوید ادعایشان دور از حقیقت نیست.
۵- پشتیبانی:
وبسایت شرکت هاستینگ باید یک دانشنامه و مرکز پشتیبانی یا سؤالات متداول مناسب داشته باشد. هرچه این پایگاه پشتیبانی کاملتر باشد وقت کمتری از شما تلف میشود. همچنین تکمیل بودن دانشنامهی شرکت هاستینگ نشاندهندهی این است که میتوانید به بخش خدمات مشتریان آنها نیز بیشتر اطمینان کنید. بهتر است مدتی را به کاوش بخش پشتیبانی وبسایت شرکت هاست مورد نظرتان بگذرانید و از سطح اطلاعات پشتیبانی ارایه شده مطمئن شوید. ببینید که سؤالها و موضوعات مطرح شده واقعاً جواب داده شدهاند و راهحلها و روشهای تهیه شده واقعاً درست است و فقط کپی پیست نیستند.
۶- اعتبار کاری:
مطمئن شوید شرکت به تعهداتش در سالهای آینده متعهد میماند. بعضی شرکتها مدتی را در بازار هاستینگ ذوقآزمایی میکنند و بعد به دنبال کارهای دیگر میروند و شما را به دردسر میاندازند. سرویس هاستینگ عالی در این مورد کافی نیست. مطمئن شوید مشتریان قدیمی شرکت از سابقهی کاری آنها راضیاند.
۷- آپ تایم:
حقیقت این است که هیچ هاست وب نمیتواند ۱۰۰٪ آنلاین باشد، سرورها گاهی برای مسایل امنیتی یا بهروزرسانیهای نرمافزاری نیاز به ریبوت شدن دارند و هر هاستی که به موقع آپدیت نشود نمیتواند بهترین سرویسها را تأمین کند یا دچار خطر هک شدن میشود.
گارانتی آپ تایم ۹۹٫۹٪ در صنعت هاستینگ تقریباً استاندارد است، اما باید دقت کنید که منظور شرکت از ضمانتی که میدهد دقیقاً چیست. مثلاً اگر شرکت هاستینگ در صورت بروز مشکل داونتایم سرور فقط حاضر شود به ازای مدت داونتایم به شما مبلغی را برگرداند به جز ضرر چیزی نصیبتان نمیشود. باید خیالتان راحت باشد که هرگونه آپدیت و ریبوت سرور حتماً در ساعتهای خلوت انجام میشود و در ساعتهایی که آنلاین بودن وبسایتتان برایتان حیاتی است دچار مشکل نمیشوید یا در صورتی که به هر دلیل غیرمترقبهای مشکلی بروز کند به سریعترین وجه رفع میشود.
اگر تنها به همین نکات توجه کنید احتمال اشتباه در انتخاب هاست بسیار کم خواهد بود. کار انتخاب هاست مناسب واقعاً کار پیچیده نیست، تنها به اندکی تحقیق نیاز دارد که در درازمدت چندین برابر زمانی که برای این تحقیق صرف کرده