در مقاله قبلی درباره کلیاتی از مدیریت پروژه و نقش مدیر پروژه در آن صحبت کردیم حال باید با خصوصیات هر پروژه و متدلوژی های مدیریت پروژه آشنا شویم
وقتی شما وارد بخش اجرای پروژه ای می شوید باید مدل و روش خاصی برای طی کردن روند پروژه داشته باشید . در این مقاله سعی داریم با معرفی کامل هر مدل به شما در انتخاب بهترین مدل برای پروژه ها کمک کنیم.
خصوصیات یک پروژه :
1. موقتی بودن: یعنی پروژهها دارای زمان شروع و پایان هستند (موقتی بودن به معنای کوتاهمدت بودن نیست).
2. منحصربهفرد بودن: خروجی هر پروژه یکتا بوده و با پروژههای مشابه خود متفاوت است.
3. وضوح تدریجی: وقتی که پروژه پیشرفت میکند عمق آگاهی از جزئیات پروژه روزبهروز بیشتر میشود.
4. عامل تغییر: پروژهها ابزاری برای ایجاد تغییر، رشد و بهبود سازمانها و افراد است.
5. رسیدن به یک هدف: اجرای هر پروژهای در راستای رسیدن به یک هدف است. این اهداف میتوانند کسب سود، خاتمه به موقع، حضور در بازاری جدید یا کسب رضایت کارفرما باشد.
6. عدم قطعیت: یکتا بودن هر پروژه باعث میشود که پروژهها عدم قطعیت یا ریسک داشته باشند.
متدلوژی های مدیریت پروژه :
-
آبشاری (waterfall Project Management):
مدل آبشاری، یک رویکرد خطی برای تحویل کار است. با الزامات روبه رو می شوید طرح را کنار یکدیگر قرار می دهید، راه حل می سازید، آزمون و اجرا می کنید و سپس آن را به مرحله بعد منتقل می کنید.
این روش برای پروژه هایی که الزامات آنها واضح یا تغییرات کمی دارند مناست است. زمانی که نمی دانید با چه روشی میتوانید به جواب برسید از این روش استفاده نکنید.
-
چابک (Agile Project Management) :
مدیریت پروژه چابک یا اجایل اغلب در پروژه های نرم افزاری استفاده می شود اما در نوع دیگری از پروژه ها مانند بازاریابی نیز بسیار رایج شده است.
این روش شامل کار تکراری سریع در بازه های زمانی کوتاه است. کار زمان بندی شده و تیم تا جای ممکن قبل از اینکه وارد مجموعه الزامات بعدی شود، آن را انجام می دهد.
این روش برای پروژه هایی که نیاز به ترکیب سریع و تکرار فعالیت دارند، مناسب است.
-
اسکرام (Scrum Project Management) :
اسکرام روشی کوتاه و مبتنی بر اسپرینت برای مدیریت پروژه در تیم های کم تر از 10 نفر ایده آل است. این روش اغلب چرخه ای دوهفته ای دارد و شامل جلسات کوتاه روزانه یا همان جلسات روزانه اسکرام است. این فرایند را اسکرام مستر(Scrum Master) هدایت می کن. اسکارم در چارچوب Agile Framework کار می کند و محدودیت های زمانی (Time Boxes)، تعامل همکاری تیمی، بک لاگ محصول (Product Backlog) و چرخه بازخورد دارد.
-
6 سیگما (Sigma Six) :
شش سیگما با شناسایی مشکلات پروژه به افزایش کیفیت کمک می کند. این روش از راهبردهای مدیریت کیفیت مانند تحلیل آماری براساس داده های تجربی استفاده می کند.
در این روش اعتقاد بر این است که تلاش مداوم برای دستیابی به نتایج پایداری که انتظار دستیابی به آن ها را داریم، بیشترین اهمیت را برای موفقیت دارد.
ده حوزه دانش برای مدیریت پروژه:
- مدیریت یکپارچگی پروژه
- مدیریت محدوده پروژه
- مدیریت زمانبندی پروژه
- مدیریت هزینه پروژه
- مدیریت کیفیت پروژه
- مدیریت منابع پروژه
- مدیریت ذینفعان پروژه
- مدیریت ارتباطات پروژه
- مدیریت ریسک پروژه
- مدیریت تدارکات (برونسپاری) پروژه